Wist je dat vegetarische en plantaardige maaltijden steeds populairder worden? En dat is niet zo gek: het is lekker, goedkoop én goed voor jou en de planeet. Dat wil overigens niet zeggen dat je meteen vegetariër of veganist moet worden, met een paar kleine aanpassingen kun jij makkelijk af en toe vlees en vis weglaten. En je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je! Daarom geef ik je 10x tips om meer vegetarisch te eten. Let’s eat some veggies!
10x tips om meer vegetarisch te eten
1. Maak (minimaal) één maaltijd van de dag vegetarisch
Wil je vaker vegetarisch eten? Begin dan met het vervangen van vlees of vis bij één maaltijd van de dag. Ontbijt bijvoorbeeld altijd vegetarisch, of maak een vegetarische lunch. Zo wordt het niet te ingewikkeld en kun je langzaam wennen aan minder vlees en vis en meer groenten en peulvruchten.
2. Denk vanuit gerechten, niet vanuit ingrediënten
Oké, deze tip vereist wat extra uitleg. Probeer te denken vanuit een gerecht. Waar heb jij zin in vandaag? Een pasta, curry, salade of quiche? Kies je voor een curry, maak dan een curry met verschillende groenten en bijvoorbeeld linzen. Top af met cashewnoten en klaar is je maaltijd!
Wat ik veel zie is dat mensen denken vanuit ingrediënten: ik wil kip eten, dus ik maak er broccoli en aardappels bij. Denken vanuit een gerecht kan helpen de focus te verleggen: ik wil een pasta, dus ik koop pasta en een pastasaus. Vervolgens kies je groenten erbij en een eiwitbron. Vind je het lastig wat je in de pasta kunt toevoegen? Gelukkig bestaan er ook handige alternatieven zoals vegetarische kipstukjes of vegetarisch gehakt.
3. Zoek lekkere vegetarische recepten op
En je hoeft niet meteen een kookboek aan te schaffen. Online staat een enorm aanbod voor je klaar aan vegetarische, makkelijke recepten! Of volg op social media chefs die dagelijks recepten delen. Een overvloed aan inspiratie!
4. Vervang je eiwitten
Als je vegetarisch eet, krijg je dan wel genoeg eiwitten binnen? Jazeker. Tenminste, als je weet waar je eiwitten uit kunt halen. Er zijn genoeg producten met eiwitten. Dierlijke producten zoals melk en ei, maar ook plantaardige ingrediënten. Denk aan: plantaardige yoghurt, peulvruchten, bonen, tofu, tempé, quinoa, pitten, zaden en zelfs groenten!
5. Experimenteer met vleesvervangers
Ik ben niet de allergrootste fan van vleesvervangers. En niet omdat ze niet lekker zijn, maar ik maak mijn vegetarische burgers of kipstukjes liever zelf. Dat neemt niet weg dat het een superfijn alternatief kan zijn! Experimenteer met vleesvervangers en kijk welke bij jou passen. Je maakt ze meestal net iets anders klaar dan dierlijk vlees, dus probeer wat uit en kijk wat jij lekker vindt. Er is bijna altijd wel iets in de aanbieding, dus duur hoeft het zeker niet te zijn!
6. Laat je inspireren door het seizoen
Nederland kent prachtige seizoenen. Heerlijk zomerfruit, pompoenen in de herfst en asperges in de lente. Check welk fruit en welke groente er in het seizoen zijn: deze zijn niet alleen lekkerder, maar ook een stuk goedkoper. Ga vervolgens op zoek naar recepten met dit fruit en/of deze groenten. Is het herfst? Koop een pompoen en zoek lekkere recepten met verse pompoen. Wedden dat je 30817 lekkere, vegetarische recepten vindt?
7. Wees avontuurlijk
Uit je comfortzone gaan is spannend. Maar je bent al megastoer dat je het aangaat! Probeer nieuwe dingen uit en wees niet bang om een product te gebruiken waarvan je nog nooit had gehoord. Kook een keer met quinoa, couscous, bulgur of spelt. Of gebruik tofu of tempé in een van je gerechten. Er is online ontzettend veel informatie te vinden om dit lekker te bereiden. Ga op onderzoek uit en geniet van nieuwe ontdekkingen!
8. Maak een planning
Keuzes maken is lastig. En wanneer je een keuze moet maken neig je snel naar je oude patroon. Probeer dus je maaltijden te plannen. Maak bijvoorbeeld een weekmenu waarbij je alvast vegetarische recepten hebt opgezocht. Dat scheelt niet alleen in keuzes maken en stress maar ook enorm veel geld!
9. Creëer een vegetarische voorraad
Toch weinig tijd en geen weekmenu gemaakt? Zorg voor een goede voorraad met vegetarische producten. Zo heb je altijd ingrediënten in huis om een vegetarische maaltijd op tafel te zetten. Denk aan peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en zwarte bonen. Voldoende granen zoals (volkoren) pasta, rijst, couscous, quinoa en bulgur. Noten, pitten en zaden en bijvoorbeeld tomatensaus en kokosmelk. Ook werken diepvriesgroenten perfect: lang houdbaar en net zo voedzaam!
10. Betrek je partner, vriend(in) of familie erbij
Alles is leuker wanneer je het met iemand deelt. Zo ook samen eten! Ga samen met je partner, vriend(in) of familie aan de slag met vegetarische recepten. Veel gezelliger en bovendien motiverend!
In het kort over meer vegetarisch eten
Dit waren de 10x tips om meer vegetarisch te eten. Maar misschien de allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Maak het jezelf makkelijk en probeer dingen uit. Het hoeft echt niet perfect, kleine stapjes werken uiteindelijk het beste.
Wat is jouw ultieme tip?