Het is een feit: bijna niemand heeft op maandagavond zin om te koken. Of überhaupt op een doordeweekse dag na een drukke werkdag. Hoe fijn kan het zijn dat je maar 10 minuten in de keuken staat en de oven de rest van de bereiding voor je oppakt? Het kan lieve mensen. En het is makkelijk, lekker en niet duur. Drie dingen waar elke Nederlander een figuurlijk sprongetje in de lucht van maakt. Dus vooruit… Jij krijgt van mij 5x makkelijke vegetarische plaattaart recepten uit eigen hand. Let’s go!
FRISSE PLAATTAART MET RODE BIET, ZOETE AARDAPPEL EN FETA
Deze plaattaart behoort tot één van mijn favorieten! Ik maak hem vaak voor evenementen en ook daar valt hij goed in de smaak. Hij is heerlijk zoet, fris en toch hartig. Zoals jullie van me gewend zijn: niet te ingewikkeld, maar wel heel lekker!
Ingrediënten
– 1 rol vers bladerdeeg
– 1 medium grote zoete aardappel
– 3 rode bieten
– 1 rode ui
– 120 gr crème- of haver fraîche
– 4 theelepels za’atar kruiden
– 2 theelepels citroenzest
– handje (plantaardige) feta
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappel en snijd in hele dunne plakjes. Kook de plakjes zo’n 5 minuten tot je er met een vork net in kan prikken. Snijd ook de bietjes alvast in dunne plakjes. Versnipper de rode ui en doe in een mengkom samen met de crème- of haver fraîche, za’atar kruiden, citroenzest en wat peper en zout. Meng goed door elkaar. Rol de bladerdeegrol uit en prik gaatjes in het deeg met een vork. Bestrijk het kruidenmengsel over het bladerdeeg en beleg de plaattaart met om en om zoete aardappel en bietjes. Bak vervolgens af in circa 20 minuten. Top vervolgens af met (plantaardige) feta. Enjoy!
PLAATTAART MET PLANTAARDIGE ROOM, SPEKJES EN SPINAZIE
Wie denkt dat plantaardig eten saai is heeft het mis! Tegenwoordig zijn er zó veel alternatieven. Deze flamkuchen met vegaspekjes en vegan crème fraîche laat dit zien.
Ingrediënten
– tanty Fanny flammkuchen deeg
– 170 gr crème- of haver fraîche
– 150 gr verse spinazie
– 1 flinke teen knoflook
– 2 kleine rode ui
– verse zwarte peper
– 125 gr vegaspekjes (mijn favoriet is Vivera)
Bak de spinazie samen met de geperste knoflook en gesneden ui (in halve ringen) tot de spinazie is geslonken. Voeg zout en peper toe naar smaak, ik gebruikte redelijk wat peper. Bak vervolgens ook de vegaspekjes in een pan tot ze wat knapperiger zijn. Rol het deeg uit en leg op een bakplaat met bakpapier. De truc om het deeg niet te nat te laten worden is eerst een paar minuten (niet te lang) voorbakken in de oven. Haal vervolgens het deeg eruit en begin met de haver fraîche uitsmeren, vervolgens de spinazie met ui en knoflook en als laatst de vegaspekjes. Bak vervolgens de flammkuchen verder af zoals op de verpakking beschreven staat. En hoppa, klaar is je plantaardige maaltijd!
PLAATTAART MET POMPOENPUREE EN OESTERZWAMSHOARMA
OMG dit was ZO lekker. En shoarma van oesterzwam: super easy en super lekker! Bovendien een stuk goedkoper én gezonder dan vegan shoarma in de winkel. Als de knoflooksaus plantaardig is, is de plaattaart ook nog eens vegan! Dit was mijn salespraatje over dit te lekkere recept, dus nu hop hop de keuken in.
Ingrediënten (ca. 1-2 personen)
– 125 gr oesterzwam
– 1 eetlepel olijfolie
– 2 theelepels shoarmakruiden
– 250 gr flespompoen (bevroren pompoenblokjes kunnen ook)
– 6 plakken bladerdeeg (of ander deeg)
– handje ijsbergsla
– 1 stengel lente ui
– knoflooksaus
Haal de oesterzwam met je handen een uit elkaar, zodat je een soort stengels krijgt. Doe in een kom en voeg de olijfolie en shoarmakruiden toe. Laat minimaal 15 minuten intrekken en schep af en toe om. Verwarm de oven voor op 180°c. Snijd de pompoen in blokjes en kook tot je er met een vork makkelijk doorheen kan. Pureer vervolgens de pompoen, voeg wat zout en peper toe en zorg dat ook de schil goed gepureerd is (je wilt geen harde stukjes). Leg het bladerdeeg aan elkaar op een bakplaat met bakpapier (of rol het plaattaartdeeg uit) en doe alvast 10-15 minuten in de oven. Bak intussen de oesterzwam in een koekenpan met een beetje olijfolie. Bak op middenhoog vuur zodat het langzaamaan knapperig wordt, net zoals echte shoarma. Haal het vervolgens de bladerdeeg uit de oven, doe de pompoenpuree erop en smeer uit. Doe de oesterzwam shoarma erop en doe nog 5-10 minuten in de oven. Maak vervolgens af met ijsbergsla, knoflooksaus en lente ui. Enjoy!
PLAATTAART MET GEGRILDE PEER EN GEITENKAAS
Potverdorie wat is plaattaart toch makkelijk en lekker! Ik heb laatst twee varianten gemaakt, allebei zo anders maar heel lekker. Deze variant is met gegrilde peer en geitenkaas! Zoet door de peer, maar hartig door de geitenkaas. Perfecte combi. En super makkelijk en snel op tafel. Ik weet zeker dat jij hem ook kan maken, hier is het recept!
Ingrediënten
– 1 rol vers bladerdeeg of flamkuchen
– 2 (niet te rijpe) peren
– 120 gr crème- of haver fraîche
– 80 gr (ca.) zachte geitenkaas
– handje walnoten
– handje rucola
Snijd de peren in plakjes, je hoeft hem niet te schillen. Grill de plakjes peer vervolgens op een goed verhitte grillplaat/plan. Het is afhankelijk van je pan hoe lang je de peer grillt, maar zorg ervoor dat er grillstrepen opstaan en de plakjes wat zachter zijn. Leg de gegrilde peren even apart wanneer ze klaar zijn. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Rol het verse bladerdeeg of flamkuchen uit op een bakplaat en prik er gaatjes in met een vork. Mogen best wat gaatjes zijn, zo blaast het deeg niet te veel op. Bak het deeg voor ca. 12 minuten. Haal uit de oven en besmeer met haver fraîche en leg de plakjes peer erover. Verkruimel de geitenkaas en de walnoten en strooi over de plaattaart. Bak de plaattaart nog 5-10 minuten in de oven. Haal uit de oven en voeg als laatste de rucola toe. Smakelijk!
Nog één recept te gaan en dan zitten we alweer op de 5x makkelijke vegetarische plaattaart recepten. Ready?
PLAATTAART MET BRIE, VEGA SPEKJES EN ARTISJOK
Hmmm, over comfortfood gesproken. Het meest gezonde gerecht kan ik het niet noemen, maar lekker is het zeker weten. Het is super simpel, dus na een lange dag heb je dit zo huts de oven in! Lees hieronder het recept.
Ingrediënten
– 1 rol vers bladerdeeg of flamkuchen
– 200 gr brie
– 1 pakje vega spekjes (Vivera)
– 120 gr crème- of haver fraîche
– Ca. 5 gemarineerde artisjok (uit pot)
– Optioneel: handje rucola
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het verse bladerdeeg of flamkuchen uit op een bakplaat en prik er gaatjes in met een vork. Mogen best wat gaatjes zijn, zo blaast het deeg niet te veel op. Bak het deeg voor ca. 12 minuten. Bak intussen de spekjes in een koekenpan tot ze een beetje knapperig zijn. Haal het deeg vervolgens uit de oven en besmeer met haver fraîche en leg de in plakjes gesneden brie en de gebakken spekjes erop. Trek de artisjok stukken een beetje uit elkaar en verspreid over de plaattaart. Bak de plaattaart nog 5-10 minuten in de oven. Haal uit de oven en voeg als laatste de rucola toe. Smakelijk!
YUM. Ik heb al trek gekregen na het uitschrijven van deze 5x makkelijke vegetarische plaattaart recepten.
Welke plaattaart is jouw favoriet?