Marokkaanse msemmen
Ben jij al fan van de Marokkaanse keuken? Zo niet, dan ga je het nog worden. Marokkaanse msemmen is een soort Marokkaanse pannenkoek/brood wat voornamelijk in de ochtend/middag wordt gegeten. Vooral met honing (of als je plantaardig wil agavesiroop). Iedereen heeft een eigen msemmen gerecht, daarom ben ik gaan experimenteren wat ik lekker vind. En tada! Het recept deel ik graag met jou. Ook heb ik het volledig plantaardig gemaakt, waardoor het toegankelijk is voor iedereen. Het vouwen vergt wat oefentijd, maar het eindresultaat stelt zeker niet teleur.
Ontbijt
Marokkaans ontbijt
Msemmen wordt in de Marokkaanse cultuur vaak gegeten als ontbijt, heerlijk bij wat verse muntthee! Het zit eigenlijk net tussen brood en een pannenkoek in. Msemmen is opgebouwd uit verschillende laagjes, net zoals bladerdeeg en bijvoorbeeld een croissant. Maar door de griesmeel krijgt msemmen een hele andere structuur. Het is eigenlijk niet uit te leggen, ik ben bang dat je het zelf eens moet proeven ;). Ook bij Marokkaanse supermarkten kun je meestal verse msemmen halen als je het toch te veel werk vind om het zelf te maken!
Marokkaanse msemmen
Ingrediënten
- 200 g bloem
- 85 g fijne griesmeel , en wat extra om te bestrooien
- 0.5 tl gist
- 1 flinke snuf zout
- 150 ml lauwwarm water
- 30 g plantaardige boter
- 30 g kokosolie
BENODIGDHEDEN
- 1 mengkom
- 1 Koekenpan , of Marokkaanse pan
Instructies
- Doe de bloem, griesmeel, gist en zout bij elkaar.
- Doe beetje bij beetje het lauwwarme water erbij en kneed het deeg goed door. Kneed het deeg tot al het water erbij zit en kneed het deeg vervolgens nog 5 minuten tot een luchtig egaal deeg ontstaat.
- Leg een schone theedoek of vershoudfolie over de beslagkom en laat het deeg circa 30 minuten rusten op een warme plek.
- Smelt vervolgens de kokosolie en boter samen en doe in een kommetje.
- Pak het deeg na 30 minuten uit de kom en maak bolletjes van circa 70 gram. Doe eerst een beetje van het kokosolie-boter mengsel aan je handen zodat het deeg niet plakt. Dek de bolletjes af en laat nog 10 minuten rusten.
- Nu begint het lastige stuk. Dip je vingers weer in het kokosolie-boter mengsel en pak een bolletje. Druk het bolletje helemaal plat zover als het lukt, waarschijnlijk kun je ook een beetje door het deeg kijken. Als je het zo ver mogelijk hebt uitgerold (ik gebruik gewoon mijn handen) ga je hem opvouwen.
- Doe wat van het kokosolie-boter mengsel op het deeg en bestrooi met nog wat fijne griesmeel. Vouw dan de rechterkant naar binnen en ook de linker kant naar binnen. Besprenkel weer met het kokosolie-boter mengsel en bestrooi met fijne griesmeel.
- Vouw vervolgens de boven- en onderkant naar het midden en besprenkel weer met het mengsel en fijne griesmeel. Als het goed is hou je vierkant/langwerpige pakketje over met verschillende lagen.
- Herhaal dit tot je alle bolletjes tot dit pakketje hebt gevouwen.
- Pak vervolgens een koekenpan (of een Marokkaanse pan als je die hebt) en verwarm deze zonder olie of boter.
- Pak een pakketje en druk nogmaals uit tot een wat groter vierkant. Bak deze vervolgens circa 2-3 minuten aan elke kant.
- Houd ze warm in een schone theedoek terwijl je de rest bakt!
- Je kunt de msemmen eventueel invriezen en anders later nog opwarmen in de magnetron.