Plantaardige carrot cake
Hmmm, carrot cake is toch wel een van mijn favoriete taartjes! Deze variant maakte ik helemaal plantaardig. Ook zit er banaan doorheen, zodat de cake een lekker zoete smaak krijgt. Een soort kruising van bananenbrood en carrot cake dus! En heb je zin in een gezonde frosting erbij? Die maak je heel gemakkelijk met cashewnoten. Laten we beginnen met deze heerlijke plantaardige carrot cake!
Cake, Snack
Supermakkelijke vegan cake
Dit receptje maakte ik een paar jaar geleden in mijn laatste studentenkamer. De gezellige straten van Utrecht maakten plaats voor de eerste lockdown van de coronatijd. Al zijn er weinig goede dingen gebeurt in die periode, ik heb mijn liefde voor bakken en koken eindelijk een ereplaatsje kunnen geven.
Voor corona dacht ik er al aan om een Instagram account te beginnen met mijn recepten. Ik was echter tegelijkertijd bezig met mijn master, dus ik had niet zoveel tijd. Totdat corona kwam en ineens al mijn sociale verplichtingen én fysieke bijeenkomsten van de universiteit werden geschrapt. Tijd om te koken en bakken dus! Deze cake maakte ik samen met nog twee andere zoete recepten. En ze waren alle drie in één keer gelukt. Dan moet’ie bij jou ook wel lukken, toch?
Plantaardige carrot cake
Ingrediënten
Voor de carrot cake:
- 250 g wortelen
- 220 g zelfrijzend bakmeel
- 15 g bakpoeder
- 100 g lichte basterdsuiker
- 8 g vanillesuiker
- 100 ml amandelmelk
- 2 rijpe bananen
- 1 handje walnoten
- 2 tl koek- en speculaaskruiden
Voor de frosting:
- 100 g cashewnoten
- 2 el plantaardige yoghurt naturel
- 1 citroen , alleen zest (citroenschil)
BENODIGDHEDEN
- 2 mengkommen
- 1 bakvorm
- 1 rasp
- 1 keukenmachine of blender
Instructies
- Week van te voren de cashewnoten minimaal 1 uur in warm/kokend water.
- Verwarm de oven voor op 180°c.
- Mix alle droge ingrediënten voor het cakebeslag (meel, bakpoeder, suiker, kruiden).
- Rasp de wortelen (of koop de geraspt) en prak de rijpe bananen. Voeg de wortel en bananen toe aan de droge ingrediënten en voeg ook langzaam de melk toe.
- Mix het geheel tot er een egaal beslag ontstaat en voeg als laatst de walnoten in kleine stukjes toe.
- Doe het beslag in een ingevette cakevorm en bak ongeveer 40-45 minuten in een over van 180°c.
- Ondertussen kun je de frosting maken. Doe de cashewnoten samen met de yoghurt en zest in een keukenmachine en maal fijn.
- Als de cake uit de oven komt laat hem dan eerst goed afkoelen, anders blijft de frosting niet zitten. Doe de frosting op de cake wanneer je hem gaat serveren.